Skip to main content
| author

تفاوت بین روانشناس و روانپزشک

28 آذر, 1402

تفاوت بین روانشناس و روانپزشک چیست؟ تیم ‌سلامت روان نقش‌های متفاوتی مانند مددکار، روانکاو، درمانگر، روانشناس، روانپزشک و ... دارد که هر یک نیازمند تحصیلات و تخصص ویژه ای هستند.

این نقش‌ها به صورت گوناگونی به سلامت روان بیمار کمک می‌کنند. یکی از مهم‌ترین نقش‌ها در این تیم، روانپزشک است. بین نقش های سلامت روان تفاوت‌هایی وجود دارد که در این مقاله به تفاوت بین روانشناس و روانپزشک می‌پردازیم.

این دو نقش سلامت روان از نحوه عملکرد مغز، عواطف، احساسات و تفکر انسان آگاه هستند و به افراد دچار اختلالات روانی مانند افسردگی یا اضطراب کمک می‌کنند. در ادامه با ما همراه باشید. 

اگر برای رفع مشکل خود به کمک نیاز دارید، می‌توانید از روانشناس یا روانپزشک کمک بگیرید. در اینجا لیستی از بهترین روانشناسان و روانپزشکان را مشاهده می‌کنید.

تفاوت بین روانشناس و روانپزشک

روانشناس کیست؟

روانشناس فردی است که تحصیلات خود را در زمینه روانشناسی انجام داده و پزشک نیست. او متخصصی است که رفتارهای شناختی، عاطفی و اجتماعی افراد را با روش‌های مختلف مانند مشاهده، تفسیر و مستند سازی روابط و عوامل محیطی جمع آوری و مطالعه می‌کند. با این کار برای درک رفتار، عواطف و احساسات بیمار تلاش می‌نماید.

روانشناس در تشخیص و درمان تخصص دارد و به جای دارو از گفتار درمانی برای کمک به بیماران خود استفاده می‌کند. او جهت ارزیابی افراد مصاحبه، تست هوش، پرسشنامه و ارزیابی عملکرد مغز را به کار می‌گیرد.

روانشناس‌ها انواع مشکلات افراد مختلف را درمان می‌کنند و کارهای مختلف درمان مانند زوج درمانی، مشاوره، خانواده درمانی و ... را انجام می‌دهد. اما روان‌درمانی یکی از مهم‌ترین انواع درمان‌ها است که فرد باید به خاطر آن به روانشناس مراجعه نماید. اگر احساس می کنید که نیاز به روانشناس دارید می‌توانید به بهترین روانشناس در نیاوران مراجعه نمایید

روانشناس کیست؟

روانپزشک کیست؟

روانپزشک، پزشک متخصصی است که در حوزه سلامت روان و مسائل جسمی کار می‌کند. او بر روی مسائل روانشناختی و روانی فرد تمرکز نموده و در تشخیص و درمان بیماری‌های روانی تخصص دارد. روانپزشک بیماری هایی مانند افسردگی، اختلال دو قطبی، اعتیاد، اسکیزوفرنی، افکار خودکشی و صدمه زدن به دیگران، اختلال اضطراب، افکار منفی مداوم، تفکر وسواسی، بی خوابی و سایر مشکلات خواب، مشکلات حافظه، اختلالات خوردن و ... را درمان می‌کند.

یک روانپزشک علائم بیماری‌های روانی و جسمی را بررسی کرده و پس از تشخیص برای بهبود یافتن بیمار، طرح درمان می‌ریزد. از درمان‌هایی که روانپزشک استفاده می‌کند می‌توان درمان‌های دارویی، شوک درمانی یا TMS را نام برد.

روانپزشک کیست؟

تفاوت بین روانشناس و روانپزشک

سلامت روان از نقش‌های مختلفی تشکیل شده که روانشناس و روانپزشک جزئی از آنها هستند. این دو نقش روان با یکدیگر تفاوت هایی دارند که عبارتند از:

•    روانشناس دارو تجویز نمی‌کند و با روش‌های درمانی، گفتگو و آموزش به درمان بیمار اقدام می‌نماید. اما روانپزشک از دارو درمانی و روش‌های دیگر مانند شوک درمانی استفاده می‌کند.
•    روانپزشک حق بستری بیمار و استفاده ار دارو و الکتروشوک را دارد؛ اما روانشناس نمی‌تواند این کار را انجام دهد.
•    روانشناس برای درمان بیمار روی عوامل یادگیری و تجربه های کودکی و روانپزشک روی علل فیزیولوژیک تمرکز می‌کند. 
•    روانشناس علاوه بر درمان قادر به انجام زوج درمانی و مشاوره خانواده است ولی روانپزشک در این زمینه تخصص ندارد.
•    جلسه های روانپزشکی نسبت به جلسه های روانشناسی با فاصله بیشتری (مثلا هر ماه یا هر دو ماه یک بار) انجام می‌شود‌. جلسه های روانشناسی طولانی‌تر و نزدیک بهم هستند و هر جلسه حدود ۴۵ دقیقه طول می‌کشد و هفته ای یک الی دو مرتبه است. 
•    روانپزشک، پزشک می‌باشد ولی روانشناس نیست.
•    روانپزشکی تنها یک شاخه است در حالی که روانشناسی 30 زیرشاخه تخصصی دارد.

تفاوت بین روانشناس و روانپزشک

سخن پایانی درباره تفاوت روانشناس و روانپزشک

در این مقاله درباره تفاوت روانشناس و روانپزشک صحبت کردیم. بسیاری از افراد تفاوتی بین آنها قائل نیستند. در حالی که از بعضی جهات با هم تفاوت دارند. دانستن تفاوت‌های بین روانشناس و روانپزشک به شما کمک می‌کند تا در هنگام نیاز، انتخاب درستی داشته باشید.