Skip to main content

معافیت مددجویان

معافیت مدد جویان

معافیت مدد جویان در ماده شش بهزیستی معافیت دیگری تحت عنوان معافیت مددجویی سربازی وجود دارد. در واقع سازمان نظام وظیفه به مشمولان مددجو تسهیلاتی ارائه می دهد که این تسهیلات گاها منجر به معافیت دائم سربازی می شود. برای استفاده از معافیت مددجویان سربازی باید موارد زیر را بررسی کنیم.


معافیت مددجویان از سربازی

مددجویان جز اقشاری هستند که به حمایت دولت و سایر نهاد ها نیاز دارند. از این رو دولت سعی نموده تا برای مددجویان امتیازاتی در نظر بگیرد. یکی از این امتیازات، تسهیلات سربازی برای مددجویان است.

صرف وجود مشکلات خانوادگی دلیل موجهی برای اخذ تسهیلات از سازمان نظام وظیفه نیست. بر اساس هماهنگی ها و برنامه ریزی های انجام شده بین سازمان وظیفه عمومی ناجا با کمیته امداد و بهزیستی، به مشمولان مددجو کارت معافیت دائم و … تعلق می گیرد. البته معافیت یا سایر تسهیلات مددجویان در صورتی ممکن است که مددجو شرایط لازم را داشته باشد.

معافیت مددجویان بهزیستی

یکی از انواع معافیت‌های سربازی، معافیت بهزیستی است. بسیاری از مشمولان خدمت سربازی خودشان یا از اعضای خانوادشان به عنوان مددجو تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند. معافیت ماده ۶ بهزیستی با توافق بین سازمان بهزیستی و ستاد کل نیروهای مسلح صورت گرفته است. در دواقع این معافیت به منظور حمایت از خانواده افراد تحت پوشش بهزیستی در نظر گرفته شده است.

در این گزارش به بیان شرایط اخذ معافیت مددجویان بهزیستی و شرایط آن می‌پردازیم.

مددجوی بهزیستی کسی است که به واسطه معلولیت و یا نیاز به حمایت روحی و ... تحت پوشش و حمایت سازمان بهزیستی قرار می‌گیرد.

در واقع معافیت ماده ۶ به منظور حمایت از خانواده‌هایی است که یک یا دو نفر از اعضای آن خانواده تحت پوشش بهزیستی هستند. این معافیت طی تفاهم نامه‌ای با سازمان نظام وظیفه عمومی در دهه هشتاد منعقد شد. در این نوع معافیت در صورتی که یک یا دو نفر از اعضای خانواده فرد مشمول تحت پوشش بهزیستی باشند، فرد مشمول می‌تواند به واسطه معافیت از کفالت استفاده کند و از خدمت سربازی معاف گردد.

معافیت خانوارهای تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد از پرداخت قبوض

طرح معافیت خانوارهای تحت پوشش بهزیستی از پرداخت هزینه آب، برق و گاز اجرا می‌شود.

در راستای اجرای بند «ک» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و معافیت از پرداخت تعرفه آب، برق و گاز لازم است تمام خانوارهای تحت پوشش بهزیستی در سامانه پیشخوان مجازی سازمان بهزیستی ثبت نام کنند.

بند «ک» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۱وزارتخانه‌های نفت و نیرو را موظف کرده تا تعرفه آب، برق و گاز مشترکان را به گونه‌ای اصلاح کنند که با رعایت مناطق جغرافیایی کشور، تعرفه مشترکان کم‌مصرف خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور،  برابر صفر تعیین شود.

در طرح معافیت مددجویان از پرداخت قبوض آب، برق و گاز الگوی مصرف تعیین شده است و پرداخت قبوض تا الگوی مصرف تعیین‌شده، رایگان است.

معافیت مددجویان کمیته امداد

هر ساله تعداد زیادی از جوانان مشمول خدمت سربازی نظام وظیفه می شوند. عده نیز با استفاده از انواع معافیت های نظام وظیفه، از خدمت معاف می شوند. یکی از این معافیت ها، معافیت مددجویان است. مشمولان مددجو کمیته امداد از خدمت سربازی معاف می شوند. معاون حمایت و سلامت کمیته امداد در این باره توضیحاتی را بیان کرد.

مراحل معافیت مددجویان

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد درباره قانون ۴۴ معافیت سربازی گفت:

این قانون در خصوص معافیت از سربازی فرزندان خانواده های تحت پوشش کمیته امداد می باشد و دارای دو بخش است:

بخش اول در خصوص خانواده هایی است که تحت پوشش کمیته امداد هستند و مادر سرپرست خانواده است.

در صورت فوت پدر خانواده، باید ارائه گواهی فوت پدر را ارائه کرد. پس انجام بررسی های لازم مشروط بر اینکه حداقل ۶ ماه از تحت پوشش بودن مادر در کمیته امداد گذشته باشد، یک پسر مشمول خانواده از خدمت سربازی معاف خواهد شد.

در صورتی که مادر مطلقه باشد، باید حداقل ۳ سال از تاریخ طلاق گذشته باشد. همچنین مادر باید حداقل ۱ سال تحت پوشش کمیته امداد باشد. پس از ارائه مدارک و بررسی های لازم، یک پسر مشمول در این خانواده از خدمت سربازی معاف می شود.

در معافیت کفالت مادری که تحت پوشش کمیته امداد است، تک پسر بودن ملاک نیست. در صورتی که تعداد پسرها در این خانواده بیش از یک نفر باشد به انتخاب مادر یکی از فرزندان پسر می تواند از خدمت سربازی معاف شود.

بخش دوم در خصوص خانواده هایی است که تحت پوشش کمیته امداد هستند و در آن ها یک فرزند پسر و حداقل سه فرزند دختر وجود دارند.

در این خانواده ها نیز فرزند پسر از خدمت سربازی معاف می شود.

در صورت نداشتن این دو شرط معافیت مددجویان تعلق نخواهد گرفت؟

اگر خانواده تحت پوشش کمیته امداد هیچ یک از این دو شرایط را نداشته باشند باز هم تسهیلاتی برای خدمت سربازی به این خانواده تعلق خواهد گرفت. چناچه فرزند پسر مشمول نظام وظیفه باشد و شرایط معافیت سربازی را نداشته باشد، در صورت اعزام به خدمت، به نزدیکترین یگان به محل سکونت خانواده اعزام خواهد شد و خدمت سربازی خود را در آنجا سپری خواهد کرد.

معافیت از خدمت در کمیته امداد، مانند سایر معافیت ها شرایطی دارد و طبیعی است که تمامِ مشمولان تحت پوشش این نهاد را شامل نمی شود. افرادی که بر طبق قانون می توانند از فرصت معافیت این نهاد استفاده کنند عبارتند از:

الف) مددجویانی که پدر خود را از دست داده و با مادر زندگی می کنند. البته باید توجّه داشت که اگر در زمان حیات پدر، مشمول بوده و غیبت کرده باشند، دیگر این امکان برای آن ها فراهم نخواهد بود و نمی توانند از معافیت کمیته امداد امام خمینی(ره) استفاده کنند.

ب) یکی از فرزندان پسری که خانوادۀ آن ها به علّت طلاق، تحت پوشش حمایتی این نهاد باشند نیز می توانند از معافیت کیمتۀ امداد امام خمینی(ره) بهره مند شوند. البته این دسته از افراد همزمان سه شرط ذیل را رعایت نمایند:

۱- مشمول و متقاضی استفاده از معافیت نهاد مزبور نباید غیبت داشته باشد.

۲- از تاریخ طلاق پدر و مادر مشمول، سه سال گذشته باشد.

۳- همچنین خانوادۀ مشمول خدمت، حداقل دوسال تحت پوشش کمیته امداد بوده باشند.

ج) تک فرزند پسر خانواده هایی که سه دختر داشته و تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی(ره) هستند، نیز می توانند از معافیت خدمت سربازی این نهاد استفاده نمایند. به این نوع از معافیت، معافیت سه خواهری می گویند. لازم به توضیح است که برای استفاده از فرصت معافیت سه خواهری، لازم است که خواهرهای فرد مشمول، در قید حیات باشند.

افزودن به علاقه مندی ها

منطقه

نشانی

موقعیت