Skip to main content

تعمیر کاتالیزور _ تعمیرگاه تخصصی کاتالیزور خودرو _ کاتالیست وان

تعمیر کاتالیزور خودرو ، دمای گازهای خروجی از موتور را کاهش می‌دهد. کاتالیزور که با نام کاتالیست هم شناخته می‌شود، یک قطعه مهم و حیاتی در خودرو است. این قطعه وظیفه دارد تا گازهای خروجی از اگزوز را به گازهای کم‌خطر یا بی‌خطر تبدیل کند.


اکسیدهای نیتروژن (NOx)، کربن منواکسید (CO) و هیدروکربن‌های نسوخته (HC) جزو گازهای آلاینده خروجی از اگزوز خودرو هستند. اگر در شهرهای شلوغ و آلوده زندگی می‌کنید یا کیفیت سوخت اتومبیل شما پایین است، بایستی کاتالیست اتومبیل خود را در فواصل زمانی کوتاهتر سرویس نمایید.

قیمت بالای قطعات در کنار وجود لوازم تقلبی در بازار موجب شده است تا بسیاری از افراد به جای خرید کاتالیزور جدید، اقدام به تعمیر کاتالیزور نمایند. البته باید توجه داشته باشید که تعمیر کاتالیزور نیاز به تجربه و مهارت دارد. بنابراین برای تعمیر کاتالیزور به مراکز معتبر مراجعه کنید.

تعمیر کاتالیزور

فواید تعمیر کاتالیزور 

فواید تعمیر کاتالیزور ، تعمیر کاتالیزور شرایطی را فراهم می‌کند تا شما بتوانید به مدت طولانی‌تری از کاتالیست خودرو استفاده کنید. علاوه براین باعث می‌شود تا این مبدل بتواند عملکرد مناسبی داشته باشد و میزان آلایندگی خودروی شما کاهش یابد. کاتالیزور، یک مبدل کاتالیستی به شکل مستطیل – استوانه ای است.

در ابتدا و انتهای آن لوله های پهنی وجود دارند که از یک سمت به خروجی اگزوز و از سمت دیگر به خروجی منیفولد موتور وصل می‌شوند. این قطعه، گازهای سمی حاصل از احتراق خودرو را به گازهای بی‌ضرر تبدیل می‌کند. با این کار مانع از آلودگی هوا می‌شود. مبدل‌ها در انواع مختلفی وجود دارند.

واکنش‌های شیمیایی هر یک از مبدل‌ها با سایرین متفاوت است و به نوع موتور و سوخت مصرفی مبدل بستگی دارند. معمولا از مبدل‌های کاتالیستی در خودروها استفاده می‌کنند؛ اما این وسیله در لوکوموتیوها، هواپیماها، ژنراتورها و ... هم کاربرد دارد.

هنگامی که کاتالیزور اگزوز خراب می‌شود، گازهای سمی مانند مونوکسید کربن، اکسید نیتروژن و یا هیدروکربن‌ها در هوا پخش می‌شوند. این امر تاثیر مخربی بر محیط زیست دارد.

با وجودی که کاتالیزور یک قطعه بادوام است؛ اما می‌تواند به دلایل مختلفی آسیب ببیند. در این صورت با گذشت زمان کارایی خود را از دست می‌دهد. این امر علاوه بر آلودگی هوا، آسیب جدی به قطعات دیگر وارد می‌کند. بنابراین اگر کاتالیزور خودروی شما خراب شد، حتما برای تعمیر یا تعویض آن اقدام نمایید. برای تعمیر کاتالیزور فقط کافی است تا با شماره های درج شده در آگهی تماس بگیرید. 

فواید تعمیر کاتالیزور | تعمیر کاتالیزور

تعمیر کاتالیزور ماشین چینی

تعمیر کاتالیزور ماشین چینی ، راهکاری موثر برای کاهش آلایندگی این خودرو است. کاتالیزور ماشین چینی هم مانند کاتالیزور سایر خودروها، در قسمت ابتدایی اگزوز نصب می‌شود. چون این قطعه برای عملکرد مناسب خود به دمایی در حدود 800 درجه سانتی‌گراد نیاز دارد. قسمت‌های میانی و انتهایی اگزوز هم وظیفه دارند تا دما و صدا را کاهش دهند.

کاتالیست خودروهای چینی بخشی از سیستم اگزوز به شمار می‌رود. این بخش وظیفه دارد تا میزان آلایندگی گازهای خطرناک خروجی از اگزوز را کاهش دهد. به این صورت که گازهای سمی در اثر یک واکنش شیمیایی به گازهای بی‌خطر تبدیل می‌شوند. این واکنش در حین عبور گاز از شبکه لانه زنبوری رخ می‌دهد. در نهایت، گازهای بی‌خطر از اگزوز خارج می‌شوند.

عوامل مختلفی می‌توانند به کاتالیزور ماشین چینی آسیب وارد کنند. برای مثال شرایط منطقه ای که خودرو در آن رفت و آمد می‌کند، استارت زدن پی‌در‌پی، گرفتگی بیش از حد شبکه لانه زنبوری داخل آن، وجود اشکال در سرسیلندر و معیوب بودن سیستم جرقه‌زنی خودرو می‌توانند باعث خرابی کاتالیزور ماشین چینی شوند. برای تعمیر کاتالیزور ماشین چینی فقط کافی است تا با شماره های درج شده در آگهی تماس بگیرید.

تعمیر کاتالیزور در تهران

 تعمیر کاتالیزور در تهران طی چند مرحله انجام می‌شود. ابتدا تعمیرکار به بررسی وضعیت ظاهری کاتالیزور خودرو می‌پردازد. در مواردی که آثار شکستگی، خراشیدگی یا فرورفتگی وجود داشته باشد، احتمال آسیب دیدن شبکه اسفنجی داخلی بسیار زیاد است. دقت داشته باشید که فقط با مشاهده ظاهر کاتالیزور نمی‌توان به طور قطع گفت که چه عیبی دارد. 

در ادامه روند تعمیر کاتالیزور در تهران ، فشار اگزوز مورد بررسی قرار می‌گیرد. کاتالیزور قطعه ای است که در قسمت خروجی اگزوز نصب می‌شود. این دستگاه نقش مهمی در تبدیل گازهای سمی به گازهای کم‌خطر یا بی‌خطر و آنالیز آنها دارد.

بررسی فشار اگزوز ، اطلاعات مفیدی درباره عملکرد کاتالیزور در اختیار تعمیرکار قرار می‌دهد. تعمیرکار برای اندازه گیری فشار اگزوز از مانومتر و تجهیزات تخصصی دیگری استفاده می‌کند. اگر کاتالیزور عملکرد مناسبی نداشته باشد، فشار اگزوز بیش از حد مجاز می‌شود. 

هزینه تعمیر کاتالیزور 

هزینه تعمیر کاتالیزور ، به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از این عوامل میزان و شدت آسیب به کاتالیزور خودرو است که برای تشخیص آن از ابزار عیب یابی استفاده می‌کنند. تعمیرکار ابتدا علت بروز مشکل را شناسایی و سپس مبدل کاتالیزور را تعمیر می‌کند.

یکی دیگر از عوامل موثر بر هزینه تعمیر کاتالیزور خودرو، سطح مهارت و تجربه تعمیرکار است. یعنی هر چقدر تعمیرکار حرفه‌ای‌تر باشد، هزینه تعمیر کاتالیزور (دستمزد) هم بیشتر می‌شود. البته تعمیرگاهی که به آن مراجعه می‌کنید هم بر روی هزینه تعمیر کاتالیزور تاثیر می‌گذارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هزینه تعمیر کاتالیزور با شماره های موجود در آگهی تماس بگیرید. 

کاتالیزور خودرو چیست؟

کاتالیزور، یک مبدل کاتالیستی به شکل مستطیل – استوانه ای است. در ابتدا و انتهای آن لوله های پهنی وجود دارند که از یک سمت به خروجی اگزوز و از سمت دیگر به خروجی منیفولد موتور وصل می‌شوند.

تعریف کاتالیزور در علم شیمی 

در علم شیمی، به موادی که به یک واکنش شیمیایی اضافه می‌شوند و بدون آنکه دچار تغییر شیمیایی شوند، سرعت رسیدن ماده به حالت تعادل را افزایش می‌دهند، کاتالیزور می‌گویند. این قطعه تاثیر بسزایی در کاهش آلودگی هوا و حفظ محیط زیست دارد. 

تاریخچه کاتالیست

اولین جایی که از کاتالیزور در محصولات خود استفاده کرد، صنعت خودروسازی آمریکا بود. قانون حفاظت از محیط زیست در سال 1975 تصویب شد. این قانون بر منع انتشار آلاینده ها تاکید داشت. به همین علت تولیدکنندگان خودرو موظف شدند تا روی محصولات خود از کاتالیست استفاده کنند. به این ترتیب، کاتالیزور روی بیشتر خودروهای بنزینی آمریکا نصب شد.

عملکرد کاتالیزور خودرو باعث می‌شود تا اکسیژن با هیدروکربن‌های خام و مونوکسید کربن ترکیب شود. بر اثر این واکنش شیمیایی، آب و دی اکسید کربن به وجود می‌آیند. دهه 1980 با توسعه کاتالیزورهای چهار جزئی همراه بود. در بیشتر خودروها از این نوع کاتالیزور استفاده می‌کردند. این امر موجب بهبود عملکرد خودرو و کاهش آلایندگی آن شد. به مرور زمان و در سال 1990 تولیدکنندگان توانستند با استفاده از فناوری‌های جدید مانند فناوری نانو و تکنولوژی پلاسما، کاتالیزورهای پیشرفته تری بسازند.

محل قرارگیری کاتالیزور خودرو

کاتالیزور خودرو قسمتی از سیستم اگزوز آن است که بعد از دهانه خروجی موتور نصب می‌شود. یعنی در زیر خودرو (در مسیر اگزوز) و جلوی صدا خفه‌کن قرار دارد. کاتالیزور برای اینکه عملکرد مناسبی داشته باشد، به دمای 900-800 درجه سانتی‌گراد نیاز دارد. به همین علت در قسمت انتهایی اگزوز و کنار خروجی منیفولد دود نصب می‌شود. 

محل قرارگیری کاتالیزور خودرو | تعمیر کاتالیزور

اجزای تشکیل ‌دهنده کاتالیزور

اجزای کاتالیزور شامل ماده کاتالیزگر، هسته و لایه اکسیدی می‌شوند. ماده کاتالیزگر از فلزات گران‌قیمتی مانند طلا، پالادیوم، رادیوم، پلاتین، کادمیوم یا ترکیبی از آنها تشکیل شده است. به دلیل وجود این فلزات ارزشمند، قیمت کاتالیزور خودرو هم افزایش می‌یابد. در نتیجه بیشتر رانندگان در هنگام خرابی، تعمیر کاتالیزور را بر تعویض آن ترجیح می‌دهند. 
قسمت مرکزی کاتالیزور، هسته آن است که از جنس سرامیک مونولیت می‌باشد. این بخش، ساختاری شبیه لانه زنبور دارد. یکی دیگر از اجزای کاتالیزور خودرو، لایه اکسیدی آن است. این قسمت از موادی مانند اکسید آلومینیوم، سیلیکا، آلومینا یا دی اکسید تیتانیوم تشکیل شده است. لایه اکسیدی وظیفه دارد تا از ماده کاتالیزگر محافظت کند. 

انواع کاتالیزور 

انواع مختلفی از کاتالیزور در خودروها نصب می‌شوند. در این قسمت به چند نمونه پرکاربرد آنها اشاره می‌کنیم. 

1- کاتالیزور تک راهه (Single-way catalytic converter)

این نوع از کاتالیزور که در خودروهای قدیمی مورد استفاده قرار می‌گرفت، قادر است تا گاز مونوکسید کربن را به دی اکسید کربن تبدیل کند. در واقع، این تنها واکنشی است که توسط کاتالیزور تک راهه انجام می‌شود. 

2- کاتالیزور دو راهه (Two-way catalytic converter)

کاتالیزورهای دو راهه، انواعی از کاتالیزورها هستند که معمولا در موتورهای دیزلی کاربرد دارند. این کاتالیزورها به صورت همزمان واکنش‌های تبدیلCO به CO2 و هیدروکربن به بخار آب را انجام می‌دهند.  

3- کاتالیزور سه راهه (Three-way catalytic converter)

یکی دیگر از کاتالیزورهای پرکاربرد خودرو، کاتالیزور سه‌راهه است. این کاتالیزور به علت تاثیر بسزایی که در کاهش آلایندگی موتور دارد، متداول‌تر از سایر مدل‌ها است. کاتالیزور سه راهه می‌تواند به صورت همزمان عملیات تبدیل CO به CO2، اکسیدهای نیتروژن به نیتروژن و هیدروکربن به بخارآب را انجام دهد. 

4- کاتالیزور ذرات سوخت (Fuel Particulate Filter)

این نوع کاتالیزور وظیفه دارد تا ذرات جامد سوخت را در خروجی ماشین‌های دیزلی کاهش دهد. 

دلایل خرابی کاتالیزور 

معمولا عمر کاتالیزور به اندازه عمر خودرو است و به ندرت اتفاق می‌افتد که این قطعه خراب شود. اما برخی عوامل باعث می‌شوند تا کاتالیزور خودرو خراب شود و نیاز به تعمیر کاتالیزور باشد. در این قسمت به بعضی از دلایل خرابی کاتالیزور یا کاتالیست خودرو اشاره می‌کنیم. 

دلایل خرابی کاتالیزور | تعمیر کاتالیزور

- تصادف

 تصادف و ضربه شدید و صدمات فیزیکی موجب آسیب‌دیدگی کاتالیزور و خرابی آن می‌شوند. با توجه به حساسیت بالای این قطعه، هر نوع ضربه می‌تواند موجب شکستگی بدنه یا آسیب دیدن شبکه لانه زنبوری داخل آن شود. این شبکه، مهم‌ترین قسمت کاتالیزور است که وظیفه دارد گازهای ورودی را فیلتر کند.

اگر دچار شکستگی یا به هم‌ریختگی شود، کاتالیزور نمی‌تواند به خوبی عمل کند. در نتیجه عملیات آنالیز، جداسازی و بهینه سازی گازهای ورودی به خوبی صورت نمی‌گیرد. در این زمان نیاز به تعمیر کاتالیزور است. 

- افزایش دمای کاتالیزور

بالا رفتن دمای کاتالیزور در عملکرد آن تاثیر منفی می‌گذارد و به این ترتیب، موجب افت کارایی آن می‌شود. دلایل مختلفی برای داغ شدن کاتالیزور وجود دارند. برای مثال اختلال در موتور خودرو یا واشر سرسیلندر می‌تواند دمای کاتالیزور را افزایش دهد.

در این شرایط، کاتالیزور نمی‌تواند گازهای ورودی را تشخیص بدهد و کارایی چندانی نخواهد داشت. اگر موتور خودرو شما داغ شده است یا به خوبی کار نمی‌کند، فورا به تعمیرگاه مراجعه کنید. در غیر این صورت باید منتظر هزینه های ناشی از خرابی کاتالیزور اتومبیل خود باشید. 

- خرابی واشر سرسیلندر

این قطعه به صورت مستقیم با واشر سرسیلندر ارتباط دارد. بنابراین اگر خراب شود یا اختلالی در عملکرد آن به وجود آید، مستقیما روی عملکرد کاتالیزور تاثیر می‌گذارد.

خرابی واشر سرسیلندر موجب نفوذ روغن به کاتالیزور می‌شود. یعنی روغن همراه با بخارآب وارد مبدل کاتالیستی می‌شوند. همراه آنها گازهایی هستند که کاتالیزور قادر به شناسایی آنها نیست. در نتیجه نمی‌تواند آنها را جداسازی کند و خراب می‌شود.

بنابراین اگر متوجه خرابی واشر سرسیلندر شدید، فورا برای تعمیر آن اقدام نمایید. در غیر این صورت، مشکل به سایر قطعات از جمله کاتالیزور هم انتقال پیدا می‌کند. 

خرابی واشر سرسیلندر | تعمیر کاتالیزور

- استفاده مداوم از اکتان بوستر 

اکتان بوستر یک ماده افزودنی است که برای افزایش عدد اکتان سوخت مورد استفاده قرار می‌گیرد. یعنی هدف از ریختن اکتان بوستر در مخزن سوخت، افزایش رتبه اکتان آن است. هر چقدر عدد اکتان سوخت بالاتر باشد، قدرت تحمل آن در برابر انفجارهای محفظه احتراق موتور بیشتر می‌شود.

 برخی معتقدند استفاده از این مکمل برای سلامت کاتالیزور خودرو مناسب نیست. استفاده مداوم از اکتان بوستر باعث مشکلاتی در کاتالیزور می‌شود. آنها توصیه می‌کنند برای رفع آلودگی و گرد و غبار کاتالیزور از خدمات شستشوی کاتالیزور استفاده کنید. این کار باعث رفع گرفتگی‌ها و از بین رفتن رسوب های کاتالیزور می‌شود. 

- ناخالصی موجود در سوخت مصرفی

طراحی کاتالیزور به گونه ای انجام شده است که می‌تواند تعداد معینی از گازها را تشخیص دهد. یعنی سنسورها و قسمت های داخلی کاتالیزور در مواجهه با برخی از گازها حساسیت نشان می‌دهند.

ورود ناخالصی در سوخت مصرفی باعث می‌شود کاتالیزور نتواند گازهای ورودی را تشخیص دهد. این اختلال به مرور زمان باعث خراب کاتالیزور می‌شود. در این شرایط نیاز به تعمیر کاتالیزور است. 

 - وجود سرب زیاد در بنزین

هنگامی که مقدار سرب موجود در بنزین، بیش از حد مجاز باشد، کاتالیزور به خوبی عمل نمی‌کند. در این شرایط قادر به شناسایی مواد ورودی نیست.

 - مسدود شدن مسیر کاتالیزور

در ساختار کاتالیزور قطعات مختلفی از جنس سرامیک وجود دارند. این قطعات نقش مهمی در شناسایی، تفکیک و بهینه کردن گازهای ورودی ایفا می‌کنند. با گذشت زمان، مسیر فیلترها در اثر رسوبات بسته می‌شود. برای پاکسازی مسیر فیلترها و بهبود کارایی، نیاز به سرویس و شستشوی کاتالیزور است. 

- استفاده از سوخت بی‌کیفیت

سوخت‌های بی‌کیفیت یا سوخت های با کیفیت پایین حاوی موادی هستند که فیلترهای کاتالیزور را مسدود می‌کنند. به این ترتیب، کارایی این قطعه کاهش پیدا می‌کند.

هنگامی که فیلترهای شبکه لانه زنبوری بسته می‌شوند، عملکرد کاتالیزور با مشکل مواجه می‌شود. عملیات شناسایی، تفکیک و بهینه سازی گازهای ورودی به خوبی صورت نمی‌گیرد. در نتیجه ناچار به تعمیر کاتالیزور یا تعویض آن می‌شوید. 

- بسته شدن مسیر اگزوز

اگر مسیر اگزوز مسدود شود، گازها نمی‌توانند از خودرو خارج شوند. این مشکل می‌تواند به علت‌های مختلفی مانند عبور از جاده های ناهموار و  پر دست انداز و جابه جایی اگزوز رخ دهد.

بسته شدن مسیر اگزوز | تعمیر کاتالیزور 

- خرابی سیستم تزریق سوخت

عملکرد نادرست سوزن انژکتور باعث می‌شود تا سوخت زیادی وارد موتور شود. در این شرایط، مقداری از سوخت در سیلندرها نمی‌سوزد و مستقیما وارد سیستم اگزوز می‌شود. این اتفاق به کاتالیزور خودرو آسیب وارد می‌کند. 

- خرابی سنسور اکسیژن یا معیوب بودن سیستم جرقه ‌زنی

اگر سنسور O2 خراب شود یا سیستم جرقه زنی موتور دچار مشکل شود، سوخت خام از سیلندرها خارج می‌شود. در این حالت، بنزین و اکتان سوخت می‌توانند داخل اگزوز آتش بگیرند. حرارت ناشی از این واکنش به کاتالیزور صدمه می‌زند. این اتفاق ممکن است به علت بروز مشکل در زمان‌بندی احتراق موتور هم رخ دهد. 

- نفوذ روغن یا ضدیخ به سیستم اگزوز

اگر موتور خودرو به هر دلیلی دچار روغن‌سوزی شود، آب و ضدیخ به سیلندرها وارد می‌شوند. در ادامه به سیستم اگزوز می‌رسند و به کاتالیزوز آسیب وارد می‌کنند. 

علائم خرابی کاتالیزور 

علائم خرابی کاتالیزور به نوع مشکل آن بستگی دارد. با این حال، اصلی‌ترین علائم و نشانه های خرابی کاتالیزور خودرو شامل موارد زیر می‌شوند.

علائم خرابی کاتالیزور | تعمیر کاتالیزور

1- استشمام بوی بد و نامطبوع از اگزوز

شایع‌ترین علامت خرابی کاتالیزور خودرو، استشمام بویی شبیه بوی تخم مرغ گندیده از اگزوز است. 

2- بالا رفتن دمای موتور

گاهی اوقات اشکال در کاتالیزور خودرو باعث افزایش دمای موتور می‌شود. این رویداد ممکن است به علت جمع شدن سوخت نسوخته در سیستم اگزوز رخ دهد. 

3- اختلال در عملکرد موتور 

یکی دیگر از علائمی که به شما هشدار می‌دهند کاتالیزور دچار مشکل شده است، عدم عملکرد صحیح موتور است. در این حالت، بخش‌هایی از اگزوز مسدود می‌گردند و گازهای آلاینده نمی‌توانند به صورت کامل از اگزوز خارج شوند. به همین علت است که خودروی شما سخت روشن می‌شود یا اینکه بد استارت می‌خورد. اختلال در کاتالیزور باعث بد کار کردن موتور، لرزش و افزایش مصرف سوخت می‌شود. در این وضعیت نیاز به تعمیر کاتالیزور است. 

4- کاهش شتاب خودرو

هنگامی که کاتالیزور آسیب می‌بیند یا خراب می‌شود، شتاب خودرو به ویژه در آغاز حرکت کاهش پیدا می‌کند. این اتفاق به علت کم شدن توان موتور است. خروج ناقص گازهای آلاینده از اگزوز تاثیر منفی روی توان موتور دارد. 

5- افزایش آلایندگی

همان‌طور که می‌دانید کاتالیزور وظیفه دارد تا گازهای آلاینده و خطرناک را به گازهای کم‌خطر یا بی‌خطر تبدیل کند. اگر این قطعه خراب شود، میزان آلایندگی افزایش می‌یابد. در اثر خرابی کاتالیزور، مقادیر HC و CO بیشتر از حد نرمال می‌گردد و خودروی شما در تست آلایندگی مراکز اخذ معاینه فنی رد می‌شود. 

6- شنیدن صدای عجیب از سیستم اگزوز

یکی دیگر از علائم خرابی کاتالیزور، شنیدن صداهای غیرعادی و عجیب از سیستم اگزوز است. این اتفاق می‌تواند به علت جمع شدن سوخت نسوخته در کاتالیزور رخ دهد. اگر متوجه این علامت شدید، اقدامات لازم برای تعمیر کاتالیزور را انجام دهید. 

زمان تعویض کاتالیزور 

یکی از سوالاتی که برای بسیاری از افراد وجود دارد این است که چه موقع باید کاتالیزور را تعویض کنیم؟ زمانی که کاتالیزور خودرو عملکرد مناسبی ندارد باید به تعمیرگاه مراجعه کنید. تعمیرکار به بررسی وضعیت شبکه اسفنجی می‌پردازد.

اگر فقط دچار رسوب شده باشد، مشکل را با سرویس و شستشو حل می‌کند. به این ترتیب کاتالیزور به حالت اول بازمی‌گردد و می‌توان دوباره از آن استفاده کرد. اما در مواقعی که این قطعه شکسته شود، دیگر با سرویس و شستشو نمی‌توان مشکل را رفع کرد. در این شرایط باید یک کاتالیزور جدید خریداری و نصب شود.

تعویض کاتالیزور صدمه‌دیده اهمیت زیادی دارد. همان‌طور که می‌دانید این قطعه نقش مهمی در تصفیه گازهای سمی خروجی از خودرو دارد. اگر به درستی وظیفه خود را انجام ندهد، این گازها به موتور بازمی‌گردند و موجب آسیب دیدن آن می‌شوند. در موارد شدیدتر ممکن است به داخل کابین خودرو نفوذ کنند و سلامت سرنشینان را به خطر بیندازند. 

3 روش برای تشخیص سالم بودن کاتالیزور خودرو

شما با استفاده از یکسری آزمون‌ها می‌توانید متوجه سلامت کاتالیزور خودرو شوید. 

1- در ابتدا وضعیت ظاهری و قسمت خارجی کاتالیزور را بررسی کنید. اگر خراشیدگی، فرورفتگی، شکستگی یا هر نوع آسیب دیدگی در آن مشاهده کردید، لازم است تا برای تعویض یا تعمیر آن اقدام نمایید. اما اگر ظاهر کاتالیزور مشکلی نداشت، باید قسمت‌های دیگر را بررسی کنید.

2- در این مرحله قطعه را از محل خود خارج کنید. سپس قسمت‌های داخلی آن از جمله شبکه اسفنجی را چک کنید. سالم بودن شبکه اسفنجی یا لانه زنبوری و عملکرد صحیح آن نشان می‌دهد کاتالیزور سالم است. اما اگر این شبکه دچار گرفتگی، رسوب یا به هم‌ریختگی شده باشد، کاتالیزور نیاز به تعمیر، شستشو یا تعویض دارد. توجه داشته باشید که باز کردن کاتالیزور یک کار تخصصی است. بنابراین بهتر است برای این کار از یک متخصص کمک بگیرید. 

3- یکی دیگر از روش‌هایی که می‌توانید به سلامت کاتالیزور پی ببرید، بررسی فشار گازهای خروجی از خودرو است. برای این کار به دستگاه فشارسنج نیاز دارید. اگر فشار این گازها در حد نرمال نباشد، نشانگر وجود اختلال در عملکرد کاتالیزور است. باید به این نکته توجه داشت که حد نرمال برای خودروهای مختلف یکسان نیست. 

 

کاتالیزور خودرو چقدر عمر می کند؟

عواملی مانند کیفیت سوخت، عدد اکتان سوخت، نحوه نگهداری، سرویس‌های دوره ای خودرو، وضعیت رانندگی و... بر عمر مفید کاتالیزور تاثیر می‌گذارند. معمولا عمر آن بعد از طی کردن 120-100هزار کیلومتر کاهش پیدا می‌کند. 

عمر کاتالیزور خودرو | تعمیر کاتالیزور

نکات مهم برای افزایش عمر کاتالیزور

کاتالیزور هم مانند هر قطعه دیگر خودرو به مرور زمان خراب می‌شود. در این صورت نیاز به تعویض یا تعمیر کاتالیزور است. در ادامه نکاتی را به شما یادآوری می‌کنیم که در صورت رعایت آنها می‌توانید عمر مفید این قطعه گران‌قیمت را افزایش دهید. 

- نگهداری و سرویس دوره ای خودرو

سرویس دوره ای خودرو و تعویض قطعاتی مانند انژکتورها، شمع، روغن موتور، فیلتر هوا و... می‌تواند به افزایش عمر کاتالیزور کمک کند.

 - مصرف سوخت باکیفیت

کیفیت سوخت مصرفی و عدد اکتان آن اهمیت زیادی دارند. اگر از یک سوخت تمیز و فاقد ناخالصی استفاده کنید، کارکرد کاتالیزور بهبود می‌یابد. بالا بردن میزان اکتان بنزین هم در این امر موثر است. 

- بهبود شرایط رانندگی

یک رانندگی خوب و با سرعت ثابت می‌ تواند عمر کاتالیزور خودرو را بیشتر کند. بهتر است در هنگام رانندگی به جای ترمز پایی از ترمز موتور استفاده کنید. 

اگر کاتالیزور نباشد چه می شود؟

اگر کاتالیزور نباشد چه می شود؟ بعضی از افراد، کاتالیزور خودرو را حذف می‌کنند. آنها معتقدند این کار موجب تنفس بهتر موتور و افزایش شتاب خودرو می‌شود. در حالی که اگر کاتالیزور نباشد، مشکلات زیادی برای خودرو و محیط زیست به وجود می‌آید.

در صورت حذف کاتالیزور، آلایندگی خودرو بیش از 30 برابر افزایش پیدا می‌کند. کاتالیزور، گازهای خروجی از اگزوز را تصفیه و به گازهای کم‌خطر یا بی‌خطر تبدیل می‌کند. اگر این قطعه وجود نداشته باشد، گازهای خطرناک وارد هوا می‌شوند و به محیط زیست آسیب وارد می‌کنند. این گازها برای سلامتی انسان‌ها و حیوانات مضر هستند.

درست است که با حذف کاتالیزور، شتاب ماشین بیشتر می‌شود؛ اما این حالت موقتی است. به مرور زمان، موتور خودرو آسیب می‌بیند و به این ترتیب سر و صدای زیادی تولید می‌کند. در چنین وضعیتی، میزان مصرف سوخت هم افزایش می‌یابد.

یکی دیگر از پیامدهای نبود کاتالیزور در خودرو، خرابی سایر قطعات است. با حذف کاتالیزور، دمای موتور افزایش پیدا می‌کند. این اتفاق می‌تواند منجر به خرابی قطعات دیگر موتور شود. 

اگر کاتالیزور نباشد چه می شود | تعمیر کاتالیزور

شستشوی کاتالیزور 

شستشوی کاتالیزور یکی از اقداماتی است که موجب افزایش کارایی و طول عمر این مبدل می‌شود. این اقدام اصولی و مقرون به صرفه، تاثیر مثبتی در مراقبت و تعمیر کاتالیزور دارد. به کمک این روش می‌توان رسوبات و آلودگی‌های موجود در شبکه لانه‌زنبوری را پاک کرد. 

شستشوی کاتالیزور باید با دقت و به درستی انجام شود. در غیر این صورت، نه تنها عملکرد را بهبود نمی‌دهد؛ بلکه باعث ایجاد مشکلاتی در قسمت‌های دیگر خودرو می‌شود. شستشوی کاتالیزور یک فرایند مهم است. چرا که تعویض این قطعه و خرید قطعه جدید هزینه زیادی به صاحب خودرو تحمیل می‌کند.

علاوه براین، برای دریافت گواهی معاینه فنی لازم است تا میزان آلایندگی خودرو در حد استاندارد باشد. بنابراین، تعویض کاتالیزور در فواصل زمانی کوتاه منطقی به نظر نمی‌رسد. 

مزایای شستشوی کاتالیزور

شستشوی کاتالیزور به عنوان یک روش مفید برای تعمیر کاتالیزور محسوب می‌شود. همان‌طور که گفتیم کاتالیزور یک قطعه حیاتی و البته گران‌قیمت است. بنابراین برای خرید آن باید متحمل هزینه زیادی شوید. کاتالیزور یک قطعه مصرفی در خودرو است و با گذشت زمان عملکرد آن دچار اختلال می‌شود. در این شرایط لازم است تا مشکلات آن را رفع کنید. یکی از کم‌هزینه‌ترین و ساده ترین روش های حل این مسئله، شستشوی کاتالیزور است. 

برخی از مزایای شستشوی کاتالیزور را در ادامه بیان می‌کنیم.

1- کمک به افزایش طول عمر کاتالیزور
2- پاکسازی کامل کاتالیزور بدون آسیب رساندن به قطعات دیگر 
3- صرفه جویی در هزینه ها

تعمیر کاتالیزور | مرکز تعمیر کاتالیزور

نحوه شستشوی کاتالیزور خودرو

مراکز معتبری که در زمینه سرویس و تعمیر کاتالیزور فعالیت می‌کنند، عملیات شستشوی کاتالیزور را انجام می‌دهند. برای این منظور از محلول‌های خاصی به نام محلول‌های شستشوی کاتالیزور و سنسور اکسیژن استفاده می‌کنند. کارکنان این مراکز مهارت و تجربه بالایی در این زمینه دارند و عملیات شستشو را بدون آسیب زدن به سایر اجزا انجام می‌دهند.

در هنگام استفاده از این محلول، آن را به باک ماشین متصل می‌کنند. در ادامه، شستشوی کاتالیزور را به کمک سنسور اکسیژن انجام می‌دهند. محلول‌های شستشودهنده ، فرمولاسیون خاصی دارند. به همین علت هیچ‌گونه صدمه ای به سایر اجزای موتور و سیستم اگزوز وارد نمی‌کنند.

 
نکته : برخی از افراد به جای محلول‌های خاص از جوهر نمک استفاده می‌کنند. این کار اصلا درست نیست و می‌تواند به قسمت‌های دیگر سیستم اگزوز صدمه وارد کند. به این ترتیب، خودرو خسارت زیادی می‌بیند. 

سخن پایانی درباره تعمیر کاتالیزور 

در انتها یادآوری می‌کنیم که تعمیر کاتالیزور نیاز به تخصص و مهارت دارد و باید توسط افراد با تجربه انجام شود. کاتالیزور یک قطعه حیاتی و حساس در خودرو است که قیمت بالایی دارد. این قطعه نقش مهمی در تصفیه گازهای خروجی از اگزوز ایفا می‌کند. عدم وجود کاتالیزور در خودرو تاثیر منفی بر سلامت انسان‌ها و حیوانات می‌گذارد. علاوه براین موجب آلودگی محیط زیست می‌شود. به همین علت است که تعمیر کاتالیزور اهمیت زیادی دارد. 

افزودن به علاقه مندی ها

منطقه

تهران
نشانی
نرسیده به سه راه تهرانپارس از سمت جاده آبعلی ۱کیلومتر مانده به سه راه قبل از بیمه خسارتی ایران کوچه آریا لوکس بن بست اول پ ۱۲

موقعیت