Skip to main content

تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک

تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک ، تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک با ارائه بهترین و مجرب ترین پرسنل می تواند گیربکس اتوماتیک خودروی شما را به خوبی و بدون ایجاد هیچ مشکل دوباره ای تعمیر نماید.
گیربکس اتوماتیک در حقیقت همان دنده اتوماتیک می باشد. که اگر سوار خودروهایی شده باشید که دارای گیربکس اتوماتیک هستند در این گونه خودروها دیگر نیازی به تعویض دنده نمی باشد و این فرآیند به صورت خودکار انجام می شود. برای اطلاع از خدمات تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک تا آخر این مطلب همراه ما باشید تا شما را از تمامی خدمات موجود در این تعمیرگاه مطلع نماییم.


تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک :


تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک ، اگر که شما با یک خودروی گیربکس اتوماتیک رانندگی کرده باشید، تفاوت های زیادی را با خودروی گیربکس دستی احساس می کنید که این تفاوت ها اعم از:
خودروهایی که از گیربکس اتوماتیک برخوردار هستند دیگر پدال کلاچ ندارند.
در خودروهای گیربکس اتوماتیک احتیاجی به عوض نمودن دنده به شکل دستی نمی باشد زیرا تنها کافی است دنده را به حالت drive بگذارید و دیگر احتیاج به هیچ کاری نمی باشد. گیربکس دستی و گیربکس اتوماتیک یک کار را انجام می دهند تنها تفاوت آن ها در راه و نحوه انجام این کار می باشد.
در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک در صورت خرابی آن را تعمیر می نمایند. اگر که از گیربکس اتوماتیک طبق اصول و شرایط استفاده به کار نبرید، آسیب می بیند و کارایی اش کم می شود. اگر که مشکل جدی به گیربکس اتوماتیک وارد شود هزینه های سنگینی را با خود به همراه دارد. استفاده از گیربکس اتوماتیک در خودرو کاهش مصرف سوخت و بیشتر شدن عمر موتور را با خود به همراه دارد.
اختراع گیربکس اتوماتیک توسط ون دورن صورت گرفت و برای اولین در دهه ی 1970 میلادی یک شرکت هلندی طرحی برای گیربکس را ارائه داد که بعد از گذشت چند سال به گیربکس ون دورن شناخته شد.
گیربکس اتوماتیک قدرت را با استفاده از یک تسمه ی فولادی میان دو قرقره انتقال می دهد. فرق بسیار مهمی که میان گیربکس های اتوماتیک و دستی وجود دارد این است که گیربکس دستی با درگیر و آزاد نمودن مجموعه دنده های گوناگون به شفت بیرونی دورهای متفاوتی می دهد در صورتی که گیربکس اتوماتیک با همان مجموعه از دنده ها، نسبت انتقال دور های گوناگون را می دهد.
اگر که از خودرویی با گیربکس دستی به کار می برید، کنترل بیشتری را بر روی رانندگی دارید اما کمی رانندگی با آن سخت است. این در صورتی می باشد که در رانندگی با گیربکس اتوماتیک از راحتی بیشتری برخوردار هستید اما کنترل زیادی را دارا نمی باشید.


تعمیرگاه گیربکس اتومات :


تعمیرگاه گیربکس اتومات ، از بهترین ها برخوردار است. گیربکس اتومات از انواع گوناگونی برخوردار هستند که شامل: گیربکس سیاره ای AT، گیربکس های AMT
گیربکس سیاره ای AT:
این قابلیت را بیشتر خودروهای جدید دارا هستند. برعکس گیربکس دستی از کلاچ برای تعویض دنده به کار نمی برد. از سیستم کوپلینگ سیال یا مبدل گشتاور برای این کار استفاده می نمایند. اگر که به تعمیرگاه گیربکس اتومات نیاز دارید، متخصصان موجود در این مجموعه می توانند شما را کمک نمایند. در ماشین های بدون گیربکس، حرکت نمودن خودرو براساس انتقال دور تعیین می گردد. این اساس انتخابی می باشد و خودرو می تواند با یک سرعت قابل قبول حرکت نماید. در خودروهای بدون گیربکس، برای مثال اگر که می خواهید با سرعتی 60 کیلومتر بر ساعت حرکت نمایید. باید با انتقال دور خودرو، همانند دنده سه گیربکس های دستی است.
اجزای داخلی گیربکس اتوماتیک:
مجموعه دنده های سیاره ای
مجموعه ای از باندها که وظیفه ی قفل نمودن اجزای گوناگون مجموعه دنده ها انجام می دهد.
سه صفحه کلاچ که وظیفه ی قفل نمودن بخش های دیگر مجموعه دنده ها را برعهده دارد.
برخورداری از سیستم هیدرولیک که وظیفه ی کنترل کلاچ ها و باندها را برعهده دارد.
یک پمپ دنده ای بزرگ که موجب حرکت روغن در اطراف گیربکس می باشد.
گیربکس اتومات دارای حالت های گوناگون می باشد که شامل:
1-وضعیت P یا وضعیت پارک:
در این وضعیت اهرم پارک داخل گیربکس درگیر می باشد و هیچ دوری از شفت خروجی جعبه دنده خارج نمی شود و دیگر یک حالت ترمزی برای خودرو به وجود می آورد.
2-وضعیت R:
در این وضعیت از کار گیربکس اتوماتیک، دور خروجی عکس و جعبه دنده در جهت عقب حرکت می نماید.
3-وضعیت N و یا وضعیت خلاص:
در این وضعیت کلیه قطعات گیربکس آزاد می باشند و به هیچ عنوان تحت نیروی دیگری قرار ندارند و گیربکس به شکل کاملا آزاد و یا خلاص کار می نماید.
4- وضعیت L:
در این شکل که دیگر گیربکس های مختلف می توانند بین 1تا 3 دنده تعریف شده باشند قابلیت حرکت معمولی مشابه گیربکس دستی برای راننده را به وجود می آورد و فرآیند عوض نمودن دنده تنها به وسیله ی تعویض دستی توسط راننده صورت می پذیرد. این حالت جعبه دنده بیشتر اوقات در بالا رفتن از سربالایی و یا پایین آمدن از سراشیبی مورد استفاده قرار می گیرند.علت این کار کم و زیاد شدن اجباری دور موتور در حالت D و یا اتوماتیک می باشد که کنترل خودرو در این حالت برای راننده بسیار سخت می شود.
5-وضعیت دنده S :
در برخی از گیربکس های قدیمی موجود همانند هیدروماتیک و جعبه دنده های جدید مثل AL4 که بر روی خودروهای پژو 206 و پژو 405 نصب می گردند. وضعیت فوق وجود دارد. با انتخاب دنده S سرعت خروجی گربکس به شکل لحظه ای افزایش می یابد.
6-وضعیت D:
در وضعیت D راننده با استفاده از کلاچ مکانیکی، می تواند دنده را عوض نماید. در این گونه گیربکس ها عوض نمودن اتوماتیک دنده، وابسته به شرایط کاری گیربکس است. با قرار دادن دنده بر روی حالت D و یا انتخاب دکمه D عمل تعویض دنده به شکل خودکار صورت می پذیرد.
7-وضعیت*:
در این حالت از گیربکس اتومات برای به کارگیری از شرایط ویژه اعم از: جاده شنی، جاده ی یخ و لغزنده به کار برده می شود. با استفاده از این حالت می توانید با بیشتر نمودن گشتاور خروجی، کنترل مناسب تری روی خودرو را دارا باشید.


تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک :


تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک ، همانطور که می دانید تعمیر نمودن گیربکس اتوماتیک کاری تخصصی می باشد. برای همین نمی توان آن را به دست یک مکانیک ساده سپرد. زیرا در بسیاری از مواقع موجب می شود که شما دوبار در یک ماه برای تعمیر گیربکس اتوماتیک خود هزینه نمایید. تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک از چندین سال تجربه کار تخصصی در حوزه ی تعمیرات را برخوردار می باشد.
خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک از کلاچ برخوردار نیستند به همین خاطر رانندگی با آن ها آسان است.
خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک اصلا لازم نیست دنده عوض کنید تنها کافی است که یک بار دنده را بر روی drive قرار دهید و بعد همه چیز به شکل خودکار و اتوماتیک انجام می شود.
اگر که از خودروی گیربکس اتوماتیک برخوردار هستید با رعایت نمودن نکات زیر می توانید از هزینه های سنگین و عمر طولانی گیربکس برخوردار شوید.


1- از عوض نمودن حالت گیربکس در حین حرکت نمودن خودرو جلوگیری نمایید.

فرآیند مکانیکی عوض نمودن حالت های گوناگون گیربکس اتوماتیک، با کمک تعدادی از کلاچ ها و نواری که داخل گیربکس قرار گرفته است صورت می پذیرد. کلاچ ها و نوارها از موادی برخوردار هستند که با درست نمودن اصطکاک، فرآیند عوض نمودن حالت دنده را به وجود می آورد. در حالتی که همچنان پس از عوض نمودن حالت دنده کاملا، به شکل سکون درمی آید و ترمز را فشار دهید. بی آن که با این مکانیسم خودروی شما عمر بیشتری را خواهد داشت.

2-در حالت خلاص رانندگی ننماید.
با خلاص نمودن خودرو در سراشیبی سبب کم شدن مصرف سوخت خودروی شما نمی شود. خودروهایی که دارای دنده اتوماتیک پیشرفته ای هستند، نسبت به حدی هوشمند هستند که در سرازیری سوخت رسانی به موتور را کم نمایند و سبب کم شدن مصرف سوخت خودرو بشوند.

3-به هیچ عنوان برای شتاب بیشتر، در حین گاز دادن شکل drive را انتخاب نکنید.
نگه داشتن پدال گاز در حالت خلاص و بعد انتخاب حالت D برای راه اندازی می تواند خسارت و آسیب غیر قابل جبرانی را به گیربکس اتوماتیک خودرو وارد نماید. البته باز هم جای نگرانی نیست زیرا در صورت وجود هر گونه مشکلی تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک می تواند مشکلتان را برطرف نماید.


4- تا به صورت کامل نایستادید، حالت P را انتخاب نکنید.
بیشتر خودروهای گیربکس اتوماتیک جدید به شما اجازه ی انتخاب وضعیت پارک در حالت حرکت را نمی دهند.


5- عدم دقت به سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک:
فرآیند دنده های خورشیدی و تورک کانورتر داخل گیربکس اتوماتیک با وجود روغن رابطه ی مستقیم دارد. اجزا و متعلقات درونی گیربکس اتوماتیک حین کاربرد به دمای خیلی بالایی می رسند و در صورت کافی نبودن روغن، عدم تعویض و ریختن روغن اشتباه، امکان ورود آسیب جدی به مکانیزم آن وجود دارد. برای برقراری ارتباط با تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک می توانید به شماره های درج شده در آگهی مراجعه کنید.

افزودن به علاقه مندی ها

منطقه

تهران
نشانی

موقعیت